Biofeedback - Kokemuksia Saksasta (4)

 Kolmas viikko oli viimeinen täysi viikko Kasselin toimipisteessä. Viikon aikana suunnittelin ja pidin yhden terapian (yksin! 😆) sekä tein kirjauksen siitä. Päädyin kirjoittamaan ensin suomeksi ja kääntämään ajatukset vasta sitten saksaksi, suoraan saksaksi kirjoittaminen osoittautui liian tönköksi. Mutta huhhuh 😂 Viikon aikana pääsin myös biofeedback piuhoihin kiinni! Tästä päästäänkin tän postauksen aiheeseen:

Biofeedbackin avulla pyritään lisäämään kehon tietoisuutta fysiologisista toiminnoista, kuten esimerkiksi pulssista, ihon sähkönjohtuvuudesta, lihasaktiivisuudesta tai neurofeedbackin tapauksessa aivojen toiminnasta.  Menetelmä onkin suunniteltu niin, että sen avulla päästään tökkimään näiden tiedostamattomien prosessien haluttuja osia. Tietoisuutta lisätään visuaalisen tai auditiivisen (esim. äänen voimakkuus, korkeus tai äänimerkki) palautteen kautta. Neurofeedback (toiselta nimeltään EEG-biofeedback) kuuluu myös biofeedbackin perheeseen, eli osa tämän postauksen selityksistä pätee myös neurofeedbackiin.

Ohessa youtubevideo Rehapointilla käytetystä ALIVE-biofeedback -ohjelmasta, jota kokeilin 😎


 

Käytännössä biofeedback-kokeiluni meni otakuinkin näin:

Sain mm. hengitystä, käsien hikoilua ja pulssia mittaavat ”sormustimet” sormiini. Omassa kokeilussani keskityttiin hengitykseen – hengitysharjoittelun avulla pyritään mahdollisimman hyvään ja rauhalliseen olotilaan. Ensin katsottiin mihin tahtiin oikein hengitän (kuulemman jo aika rauhallisesti) ja päätettiin kokeilla mulle normaalia rauhallisempaa hengitysrytmiä. Eli testattiin, olisiko rauhallisempi hengitys nykyistä sopivampi rauhallisen olotilan kannalta. Tätä biofeedback-menetelmää käytetäänkin Reha-pointilla esimerkiksi mt-puolen asiakkaiden kanssa. Esimerkiksi ahdistukseen ja paniikkioireiluun voi liittyä nopea, pinnallinen ja/tai epätasainen hengitys, joka vaikeuttaa pulssin laskemista ja näin kehon rauhoittamista. 

Harjoituksen alussa sain nähdä mitatut sydän- ja hengityskäyrät niin että sain idean siitä, mitä tässä oikeastaan tehtiin. (En tiedä, aloitetaanko varsinaisten asiakkaiden kanssa näin.) Itse harjoitellessa käyriä ei kuitenkaan näe, vaan taustalle laitetaan jokin ohjelman harjoitteista tai peleistä pyörimään. Esim. mun kuvassa ruudulla näkyvä kukka kasvoi vain, jos hengitykseni pysyi oikeassa tahdissa. Harjoitteeksi voi valita myös jonkin äänimaiseman – kuulin koneelta kuuluvan sateenropinan vain, kun hengitys pysyi koneelle asetetussa rytmissä.

 

Koska harjoittelu meni hyvin pääsin lopuksi vielä kokeilemaan yhtä todella nopeatempoista rakettipeliä (näkyy alun  youtubevideolla). Jos hengitystahti muuttui, niin peliruutu pieneni ja meni harmaaksi eli en nähnyt, mihin nopeaa lentävä raketti oikein lensi enkä pystynyt väistämään esteitä. Eli niin kukka- kuin rakettipelissä sain visuaalista palautetta siitä, missä mennään.  Oli aika jännä pelata ns. stressaavalta tuntuvaa nopeatempoista peliä, mutta hengittää kuin jossain meditaatioharjoituksessa. Andrea pohti, etten taida stressata elämässä paljoa mitään, kun hengitys pysyy rauhallisessa ja tasaisessa rytmissä niin hyvin. Nooh…

Ei muuta kuin bis bald! 😎

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät Tukholmassa 4: Mitä tehdä Tukholmassa?

Kevät Tukholmassa 1: Ekojen viikkojen fiilikset

Tunnelmia Vancouverista 1: Alkufiilikset