Perfettiä perfettiä - Kokemuksia Saksasta (6)

 Harkan puolivälissä jo. Tässä postauksessa avaan vähän harkassa vastaan tullutta Perfetti-menetelmää. Jos muuten tiheä postaustahti ym. ihmetyttää, niin korvaan viikoittaisilla postauksilla tähän harkkaan kuuluvan oppimispäiväkirjan.😎

Perfetti-menetelmä on Carlo Perfettin kehittämä neurokognitiivinen kuntoutusmenetelmä. Menetelmää hyödynnetään mm. osana hemiplegian ja spastisuuden kuntoutusta tai yleisesti tilanteissa, joissa asiakas ei enää hahmota jotain kehonosaa kunnolla / ei ole tietoinen kehostaan osana tilaa. Näin ollen asiakkaalla voi olla vaikeuksia jäsentää liikkeiden suunta, hallita lihastensa jännityksen tasoa ja toistaa liike liikkeen mallinnoksesta. (Vertailu onkin tärkeä osa neurokognitiivista kuntoutusta: liikettä verrataan esim. terveen raajan liikkeeseen, toisen ihmisen tekemään liikkeeseen tai muistoon siitä, mitä liike oli ennen sairautta tai vammaa. Tämä auttaa aivoja organisoimaan ja jälleenrakentamaan rakenteitaan.)

Perfetti-menetelmän tarkoituksena onkin antaa asiakkaalle mahdollisuus ns. löytää kehonosa uudelleen; Siirtää keskittyminen siihen, parantaa hahmotuskykyä siistä ja tehdä siitä havaintoja.  Esim. ”Missä käteni on ja miltä se tuntuu, missä asennossa se on, miten muutan asentoa.” Menetelmä pohjautuu siis keskittymiseen, havainnointikykyyn ja kykyyn kuvitella.   

Perfettiin tuntuu kuuluvan todella monia eri välineitä. Oon tähän kerännyt nyt ne, mitä olen itse päässyt hyödyntämään.

Perfetti-lauta

Vasemmalla perfetti-lauta, jota me ollaan käytetty jalkojen kanssa. Asiakas istuu silmät kiinni, ja terapeutti asettaa johonkin tiettyyn asentoon (pystyyn, vaakaan tai vinosti) asennetun laudan asiakkaan jalan alle. Terapeutti kallistaa asiakkaan jalan alla olevaa lautaa ja kysyy, mihin suuntaan jalka on kallistunut: kuvan tapauksessa siis joko vinosti takavasemmalle tai vinosti etuoikealle.

Tunnistusharjoituksen jälkeen  terapeutti asettaa laudan jälleen johonkin asentoon. Esim. kallistumaan oikealle. Tällä kertaa asiakkaan kuuluu asentotunnonvaraisesti muuttaa laudan asentoa niin, että se ei kallistu enää mihinkään suuntaan. Asiakas ilmoittaa, milloin lauta tuntuu olevan suorassa, ja terapeutti korjaa asentoa tarvittaessa. Näin asiakkaan keho saa palautetta siitä, miltä lauta tuntuu oikeassa asennossa.





Perfetti-laatikko

Perfetti-laatikkoa käytetään käsien kanssa. Asiakas istuu laatikon edessä silmät kiinni ja terapeutti kannattelee asiakkaan mahdollisimman rentona olevaa käsivartta. Terapeutti näyttää laatikon pinnalla olevat ruudut yksi kerrallaan ja numeroi ne "Paina nämä mieleesi. Tämä asento on 1, tämä 2, 3, 4..." Harjoituksen aikana terapeutti siirtää käsivartta eri ruutujen kohdalle, ja asiakas pyrkii käsivarren asennon perusteella nimeämään, minkä ruudun kohdalla oikein on. Jos asiakas vastaa väärän ruudun, näyttää terapeutti, missä nimetty ruutu oikeasti on. Toisessa harjoituksessa terapeutti asettaa ruutuihin eri muotolaattoja, joitä löytyy laatikon sisältä. Esim.  ympyrä, neliö, kolmio, T-kirjain, H-kirjain, roisketäplä... Tässä harjoituksessa terapeutti vie esim. asiakkaan etusormen muodolle ja vie sormea muodon ääriviivoja pitkin. Asiakkaan kuuluu nimetä, mikä muoto on kyseessä.

Perfetti-tikut
Perfetti-tikuista valitaan alkuun ensin muutama, esim. 1-4. Tikku asetetaan peukalon ja jonkin toisen sormen väliin, asiakas pitää silmät kiinni. Tarkoitus on tunnistaa, minkä pituinen tikku sormien väliin on asetettu pelkästään pituuden perusteella, eli kuinka kaukana sormet tuntuvat olevan toisiinsa nähden. Tikkua ei siis (ainakaan tässä harjoituksessa, en tiedä onko muita) saa alkaa pyörittelemään kädessä. Mitä enemmän tikkuja, sitä vaikeampi harjoitus on. Jos asiakas vastaa väärän numeron niin terapeutti näyttää, miltä kyseinen tikku olisi tuntunut.


 

Tällainen tietoisku tällä kertaa. Bis bald! 😇

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät Tukholmassa 4: Mitä tehdä Tukholmassa?

Kevät Tukholmassa 1: Ekojen viikkojen fiilikset

Tunnelmia Vancouverista 1: Alkufiilikset