Outoa ja uutta käsiterapiaa - Kokemuksia Saksasta (5)

 Eka kuukausi on mennyt aika hujauksessa, pääsin myös aloittamaan uuden ohjaajan kanssa ja nyt myös Vellmarin toimipisteessä. Jessy on omien sanojensa mukaan ns. jokapaikan höylä, eli häneltä löytyy asiakkaita monesta eri asiakasryhmästä lapsia lukuunottamatta. Minulle yllättävin kokemus oli toimintaterapia vegetatiivisessa tilassa olevan potilaan kanssa. (Käytännössä siis silmät ovat auki ja potilas hengittää, ja kykenee esimerkiksi itkemään, mutta ei muuta 😔) Terapia koostui tässä tapauksessa mobilisaatiosta, spastisuuden lievittämisestä ja pääasiassa tuntoaistimusten antamisesta.

Vaihdossakin voi saada kavereita
Jessyn pääasiallien osaamisalue on kuitenkin käsiterapia. Vastassa on ollut mm. reumaa, murtumia, dupuytrenia, niveltulehduksia, hoitovirheitä, napsusormia, kipua, tuntopuutoksia, lihasheikkoutta ym. Olenkin nyt ensimmäisen viikon aikana päässyt näkemään, kokeilemaan ja kokemaan erilaisia käsiterapiamenetelmiä ja -harjoitteita. Paljon mobilisointia, hierontaa, peiliterapiaa ja Perfetti-menetelmää.

Viikko aloitettiin ensin erinäisistä perusteista, kuten miten löydän eri ranteen luut tunnustelemalla ja miten liikuttelen käden niveliä niin, että niihin saa pumpattua nivelnestettä. Ohjaajani onkin ollut aika järkyttynyt siitä, ettei me koulussa olla oltu käsissä yhtään kiinni ja että näin ollen tiedän niin vähän, mitä käytännössä oikein tehdään.  (Olisiko lastakurssin lisäksi ainoa käsiterapiaan liittyvä käytännön oppitunti ollut neurologian kurssilla, kun kokeilimme palpoimista?) Mun kokemattomuus on kuitenkin herättänyt innon näyttää mulle vaikka sun mitä ja pistää mut kokeilemaan kaikkea. 

 

Olen mm. päässyt oppimaan, miten hieroa faskiat auki käsivarresta ja olkavarresta! Oli aika siistiä huomata, kuinka omakin ranne taipui kevyemmin faskioiden auki hieromisen jälkeen. Kipeää kyllä teki. Myöhemmin pääsen kokeilemaan samaa myös m. trapeziuksen kohdalla. Jessy kuitenkin kertoi, ettei oppinut yläraajan faskioiden hieromista koulussa. Sen sijaan koulussa opeteltiin, miten selän faskiat hierotaan auki! Ihan eri maailma tämä välillä 😂 Toinen hassu kipukokemus oli, kun Jessy etsi (usein tenniskyynerpääongelmien takana olevan) extensor carpi radialis brevis (ECRB) -jänteen mun kyynärvarresta ja antoi sille nopean "querfriktion" tai englanniksi "deep friktion" hieronnan. Yksinkertaisesti sanoen etsi jänteen ja vitkutti sitä nopeasti edes takaisin 2 minuutin ajan, irrotteli sitä muista rakenteista. Auts! Hieronnan tarkoituksena on ylläpitää tai kehittää lihasten, jänteiden ja/tai ligamenttien liikkuvuutta.(*1)

N. medianuksen neurodynaaminen testaus (*2)
Toinen jännyys, joka tuli yhden asiakkaan kohdalla vastaan, oli neurodynaaminen testaaminen ja mobilisaatio. Nämä tehtiin medianus-, ulnaris- ja radialishermon osalta ja joudun ilmeisesti itsekin vielä pöydälle, kunhan asiakkailta keritään. En osaa yhtään sanoa, tekevätkö suomenkin käsiterapeutit tällaista vai onko tämä enemmän fysioterapeuttien osaamisaluetta. Toki yläraajan osalta meillä varmasti on päällekäisyyksiäkin. Paljon erilaista ja uutta! Yleisesti on kuitenkin muistettava, että jotkin asiat, joista täällä kerron, voivat olla peräisin käsiterapian lisäkoulutuksista eivätkä toimintaterapian peruskoulutuksesta. Siistiä joka tapauksessa  ja on ollut ihana päästä oppimaan näin käytännönläheisiä juttuja. Seuraavassa postauksessa kerron PERFETTI-menetelmästä, jota hyödynnetty monen käsiasiakkaan kanssa.Jessyn matkassa nyt vielä seuraavat kolme viikkoa.

 Bis bald!


*1 https://www.physio-pedia.com/Deep_friction_massage

*2 Kuva artikkelista: https://www.researchgate.net/publication/230603111_Neurodynaamiset_testit_ja_hoito_niskapotilaalla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät Tukholmassa 4: Mitä tehdä Tukholmassa?

Kevät Tukholmassa 1: Ekojen viikkojen fiilikset

Tunnelmia Vancouverista 1: Alkufiilikset